Ketenintegratie

SPRANGERS Bouwbedrijf werd via een selectieprocedure door Casade uitverkozen het project Besoyen te Waalwijk middels ketensintegratie te gaan ontwikkelen en realiseren. Het plan Besoyen bestaat uit de deelplannen De Pastorie,
De Poort en De Kasteellaan.

De architect van het plan, De Twee Snoeken, was al bij het plan betrokken voordat het besluit genomen was dit plan in ketenintegratie uit te voeren. De architect had aangegeven ook in ketenintegeratie te willen werken en het werd tijd een constructeur te selecteren die paste binnen het team van ketenintegratie en bovendien ervaring had in werken met BIM. Dit was naast ketenintegratie een tweede nadrukkelijke wens van Casade. Buro v/d Laar kwam uit deze selectie als meest geschikte constructeur uit de bus en werd aan het team toegevoegd. Ook werd op deze wijze een installateur gekozen zodat ook het installatie-ontwerp uitvoeringsgericht direct in de plannen meegenomen kon worden. Hierbij is de keuze gevallen op Installatiemaatschappij H.Ek.

Vanaf dit moment werd wekelijks overleg gevoerd tussen de ketenpartners met als gezamenlijke verantwoording binnen het gestelde budget een zo hoog mogelijke productkwaliteit te realiseren. Het gaat er bij ketenintegratie om dat je alles met elkaar bespreekt, dus ook de onderdelen waarvan dit in de traditionele processen niet gebeurd. Er moet wel voor gewaakt worden dat bijvoorbeeld de aannemer op de stoel van de architect gaat zitten. Alles is bespreekbaar maar wel met respect voor elkaars kennis en expertise. Het komt voor dat ketenpartners terugvallen in hun eigen traditionele rol, maar daar wordt deze door de overige ketenpartners op aangesproken. Dit om de juiste wijze van ketenintegratie in stand te houden. Dit houdt in dat iedereen ook open moet staan voor kritiek en dat daar ook opbouwend mee omgegaan moet worden.

Bij een traditionele wijze van samenwerken tekent de architect hetgeen hij wenst en zo wordt het werk gerealiseerd. Bij ketenintegratie geeft een architect een beeld aan wat hij wil bereiken waarna niet alleen de architect, maar alle ketenpartners ideeën aandragen voor de uiteindelijke uitwerking. Dit wordt besproken waarna een keuze wordt gemaakt, een combinatie van verschillende ideeën wordt uitgewerkt of een geheel andere uitwerking wordt gekozen. Iedereen brengt zijn kennis en expertise in ten gunste van het gezamenlijke doel. Op deze manier leren alle ketenpartners van elkaar.

Zoals bovenstaande aangeeft is het noodzaak open en eerlijk te communiceren. Wederzijds respect en vertrouwen zijn essentieel. Maar vooral is het belangrijk duidelijke en haalbare doelstellingen te formuleren.

Het ontwerptraject is afgerond en het eerste deelplan is inmiddels opgeleverd. De uitvoering van het tweede deelplan is in volle gang.

Op zoek naar een ketenregisseur?

Heeft u vragen over onze bouwactiviteiten of over ketenintegratie in het bijzonder? Bel +31 (0) 76 - 523 99 00 of stuur een
e-mail naar mail@sprangers.nl. Bent u benieuwd naar ons werk? Bekijk snel onze bouwprojecten.

Wilt u meer informatie?

Bel naar: 

076 - 523 99 00

Of stuur een mail naar

mail@sprangers.nl

Sprangers Bouwbedrijf staat voor:

  • Klanttevredenheid
  • Soepele bouwprocessen, unieke eindresultaten
  • Concurrerende prijs-kwaliteitverhouding
  • Actieve, maatschappelijke betrokkenheid
  • Eén van Nederlands 50 grootste bouwbedrijven
  • Het 3e best presterende bouwbedrijf in crisistijd (2011)