Sportcomplex met eindeloos veel faciliteiten

Project

Bouwbedrijf

Sportcomplex Koning Willem-Alexander

Hoofddorp

Het project "Sportcomplex Koning Willem-Alexander" (SKWA) te Hoofddorp is in mei 2014 opgeleverd en was op dat moment één van de meest aansprekende indoor-sportprojecten van Nederland. Het complex van 21.800 m² biedt faciliteiten voor sporten op alle niveaus. In de plannen voor het sportcomplex is gezocht naar de juiste balans tussen economische en sportieve prestaties zonder compromissen te doen aan een duurzaam ontwerp. Een gebouw met optimale energie prestaties dat tevens in staat is minstens 10% procent van de benodigde energie zelf duurzaam op te wekken.

Informatie

Locatie

Hoofddorp

Noord-Holland

Type

Sport & Recreatie

Partners

Vaessen Algemeen Bouwbedrijf

Opdrachtgever

Gemeente Haarlemmermeer

Architect

Slangen + Koenis Architecten, IJsselstein

Realisatie

January

 

2012

 — 

May

 

2014

Duurzaam ontwerp

De volgende maatregelen zijn onder andere opgenomen in het duurzaam ontwerp:
- ruim 30% energiezuiniger dan wettelijk vereist;
- minimaal 10% van de benodigde energie wordt ter plaatse duurzaam opgewekt;
- State of the art computergestuurd gebouwbeheersysteem;
- 50% gevels uitgevoerd in zonwerend glas met lage warmtetransmissie;
- daglichtafhankelijke schakeling in combinatie met led verlichting;
- waterbesparende douchekoppen;
- materialen voor detaillering demonteerbaar en recyclebaar;
- vloerverwarming op basis van lage temperatuur;
- warmteterugwinning uit luchtontvochtiging en uit douchewater;
- energiezuinige labelklasse A.


Rol van Sprangers Bouwbedrijf BV

Sprangers Bouwbedrijf was samen met Vaessen Algemeen bouwbedrijf de aannemer (in VOF). Uitvoering van alle bouwkundige werkzaamheden en de infrastructuur, opstellen en bewaken van overallplanningen en deeltijdschema’s hoorden tot de taken van de VOF. Het project betreft een UAV-GC project, compleet met een verificatievoorbereidingstraject van 8 maanden. De verantwoordelijkheid voor de constructie en de uitstraling van het gebouw lag bij de VOF.

Het werk was naast "Design & Build" tevens een "turnkey” opdracht. Het gehele interieur, van duikbrillen, kantoorbenodigdheden tot aan theeglazen was bij de oplevering aanwezig. Het werk voldoet aan de eisen van NOC/NSF in verband met wedstrijden in zowel het zwem-, turn- als ritmisch gymnastiek gedeelte.

De VOF heeft vanuit ontwerp tot en met de realisatie het gehele proces geleid.

Indoorsport op alle niveau's

Alleen al op het gebied van de zwemsporten zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos. Er is een wedstrijdbad (21 x 25 m) met een diepte van 3 meter, een combinatiebad met een in hoogte verstelbare bodem gerealiseerd. en een apart doelgroepenbad gerealiseerd. Dit bad is speciaal geschikt voor allerlei specifieke groepen. Denk hierbij aan het ouder/kind zwemmen, aquafitness of het zwemmen voor mensen met een lichamelijke beperking (aangepast sporten). Het recreatiebad is uitgerust met glijbanen, speeltoestellen, een peuterbad en een gigantisch interactief scherm. Tot slot zijn er verschillende ontspanningsfaciliteiten zoals de hot whirlpool, sauna en zonnestudio.

In de sporthal (32 x 53 m met een vrije speelhoogte van ca. 13 m) kunnen alle zaalsporten op internationaal niveau worden beoefend. Deze sporthal is uitgerust met een centraal veld voor zaalvoetbal, handbal, hockey en korfbal, drie velden voor basketbal, vier voor volleybal en twaalf badmintonvelden. De drie basketbalvelden voldoen aan de landelijke competitienormen. Voor alle genoemde sporten bestaat de mogelijkheid om een centre-court aan te leggen, wanneer er een belangrijk sportevenement is. Dan worden ook de 1.500 tribuneplaatsen gebruikt en kan er veel publiek van de wedstrijden genieten.

De maatvoering van de sportvloer, de hoogte en de tribunecapaciteit van de sporthal zijn geschikt voor wedstrijden van hoog internationaal niveau in de meest gangbare zaalsporten. In de sporthal is tevens een klimwand aangebracht, die door zijn afmetingen (13 m hoogte) een interessante instructie- en trainingsvoorziening voor de enthousiaste klimmer kan zijn.

Het turncentrum van 1.380 m² maakt veel takken van de turnsport mogelijk. In dit centrum is tevens een aparte ruimte beschikbaar, waar naast het toestelturnen ook sporten kunnen worden beoefend zoals ritmische gymnastiek en danssporten. Dit turncentrum is geschikt voor de selectietrainingen van turnverenigingen uit Haarlemmermeer. Kwalitatief kan dit centrum uitgroeien tot een trainingscentrum met regionale betekenis. Voor turnwedstrijden wordt de sporthal in het complex gebruikt.


Meer projecten