Omvangrijk nieuwbouw project

Project

Bouwservice

Binnenhof

Utrecht

Voor Mitros Projectontwikkeling heeft Sprangers 270 wooneenheden verdeeld over 19 bouwblokken gerealiseerd. Door de verschillende bouwsystemen en inzet van materieel is het project gerealiseerd in drie gelijktijdig lopende bouwstromen.

Informatie

Locatie

Utrecht

Utrecht

Type

Woningbouw

Partners

Plegt-Vos Geelen, Vleuten

Opdrachtgever

Mitros Projectontwikkeling BV, Utrecht

Architect

ONX architecten bv, Hoofddorp Dick van Gameren architecten, Amsterdam BOLLES+WILSON GmbH & Co. KG, Münster

Realisatie

June

 

2010

 — 

June

 

2012

Omvangrijk bouwproject van 270 wooneenheden

Het plan 'binnenhof' bestond uit 26 koopwoningen met vier bouwlagen, 123 koopwoningen van drie bouwlagen, 3 koopwoningen van twee bouwlagen en 20 koopappartementen met parkeergarage op de begane grond. Ook zijn er 17 laagbouwwoningen gerealiseerd voor sociale huur. De overige 81 appartementen zijn ook bestemd voor sociale huur. Alle wooneenheden hebben binnen het plan 'Binnenhof' hebben een eigen parkeerplaats. Voor de appartementen is hierin deels voorzien middels de parkeergarage op de begane grond en deels middels parkeerplaatsen op gemeenschappelijk terrein. Bij de koopwoningen zijn in totaal 79 woningen uitgevoerd als een zogenaamde “drive-in” woning met een inpandige garage op de begane grond. Alle overige huur- en koopwoningen hebben een parkeerplaats op gemeenschappelijk terrein. Bij de 59 huurappartementen is daarnaast op het dek van de parkeergarage (op de 1e verdieping) een voor de bewoners toegankelijke daktuin aangebracht.

Afwisselende architectuur

Het totale plan is langgerekt, met aan beide uiteinden van het plan een appartementengebouw met enigszins afwijkende architectuur en kleuren. Het middendeel, en dus het overgrote deel van het project, is uitgevoerd in donkerrood metselwerk met antracietkleurig voegwerk en kozijnen in twee kleuren beige. De terugliggende kozijnen in een donkere kleur beige/bruin en de buiten de gevel geplaatste kozijnen zoals bloemenkozijnen en erkers in een lichtere kleur beige. Op het ene uiteinde van het plan zijn de 22 huurappartementen gesitueerd. Deze appartementen vallen op door een grote zilvergrijze luifel op dakniveau, welke optisch verticaal en horizontaal doorloopt in de gevels. Ook de groene glazen balkonhekken en de gevelbekleding van Eternite sidings in de kleuren wit en antraciet springen in het oog. Op de andere hoek staat de toren van 59 appartementen welke met dezelfde gevelsteen is gemetseld als de laagbouwwoningen, maar nu met een oranje/rode voeg is gevoegd waardoor de gevel een heel andere uitstraling krijgt. De uitwendige hoeken aan de vrije straatgevel zijn rond uitgevoerd. Op de tegenover gelegen gevel zijn de balkons gesitueerd, welke middels betonnen wandconsoles aan de constructie zijn verankerd.

De balkons met betonnen borstweringen zijn aan de twee zijgevels wit geschilderd en in het midden rood. Door het verspringen van de wandconsoles en de lengte van de balkons in het midden ontstaat een slang, wat geresulteerd heeft in de werknaam voor deze toren: de “Snake-tower”.

Rol van Sprangers Bouwbedrijf BV

Sprangers Bouwbedrijf was voor 50% deelnemer in de Bouwcombinatie die het project als hoofd-aannemer heeft uitgevoerd. De andere partner in deze Bouwcombinatie was Plegt-Vos Geelen uit Vleuten. De Bouwcombinatie was zowel aannemer voor de bouwkundige werkzaamheden alsook voor de W- en E-installaties. Door Sprangers Bouwbedrijf zijn de projectleider, enkele werkvoorbereiders, enkele uitvoerders en bouwplaatsmedewerkers ter beschikking gesteld. De Bouwcombinatie heeft het project in opdracht van een ontwikkelaar (Woningcorporatie Mitros) gerealiseerd en heeft deze ontwikkelaar de volledige uitvoering inclusief koopcontracten (in verband met SWK-garantie), kopersbegeleiding, oplevering en nazorg uit handen genomen.