Opvallend gebouw met strakke lijnen

Project

Bouwbedrijf

Hogeschool InHolland

Delft

Voor Hogeschool InHolland heeft Sprangers een nieuw schoolgebouw gerealiseerd. Een opvallende verschijning met strakke lijnen en verschillende materialen. Het schoolgebouw bestaat uit vier bouwdelen, met acht bouwlagen, die onder verschillende hoekverdraaiingen in en tegen elkaar zijn geschoven. Kenmerkend zijn de vides, schuine gevels en schuin geplaatste kolommen met lengtes tot wel 17 meter lang.

Informatie

Locatie

Delft

Zuid-Holland

Type

Onderwijs

Partners

Opdrachtgever

Hogeschool Inholland Vastgoed te Den Haag

Architect

Rietveld Architects, New York

Realisatie

October

 

2007

 — 

April

 

2009

Bijzonder ontwerp met strakke lijnen

Het hoofdgebouw is opgebouwd uit drie in elkaar gevlochten gebouwen die elk weer rondom een betonnen stabiliteitskern gevormd zijn. De kernen doen dienst als trappenhuis en als liftschacht. Bijzonder in het ontwerp is de collegezaal/auditorium, met een capaciteit van 170 stoelen en de 12 meter hoge experimentele glazen gevel (firma Octatube, Delft) daaromheen. Deze is opgebouwd uit glazen panelen met koolstof- en aramidekabels die de voorspanning verzorgen. Doordat de extreem sterke kabels in het dubbel glas lopen wordt de gevel uitzonderlijk dun en transparant. De verdiepingsgebouwen hebben een hoofdzakelijk betonnen draagconstructie, de collegezalen een staalconstructie. Onder een groot gedeelte van het gebouw is er een halfverdiepte parkeergarage voor 116 auto’s gerealiseerd.

Praktijkruimten: laboratorium, werkplaats en vluchtsimulator

In het gebouw zijn naast open- en gesloten studieruimten ook praktijkruimten gebouwd, o.a. een laboratorium, een werkplaats voor modellenbouw en een ruimte met een vluchtsimulator. Tevens zijn er kantoren, een bedrijfskeuken met restaurant en een studentensociëteit in het gebouw gesitueerd.

Rol van Sprangers

Sprangers functioneerde als hoofdaannemer en coördineerde de werkzaamheden van de installateurs (nevenaannemers) en de gevelbouwer. Alle mogelijk denkbare moderne installaties zijn in het pand verwerkt. In het pand zijn een aantal liften opgenomen evenals een roltrap.

Meer projecten