Een opvallend gebouw in de IJburgbaai

Project

Bouwbedrijf

Jonas

Amsterdam

Project Jonas, geïnspireerd op de legende 'Jonas en de walvis' is een bijzonder en opvallend project, centraal gebouwd in de IJburgbaai in Amsterdam. Hier zullen 273 appartementen worden gerealiseerd en een breed scala van functies, waaronder een dakstrand, commerciële plint, parkeerkelder en de indrukwekkende 'canyon'.

Informatie

Locatie

Amsterdam

Noord-Holland

Type

Mixed-use

Partners

Opdrachtgever

Amvest Development Real Estate B.V., Amsterdam

Architect

Orange Architecten B.V., Rotterdam

Realisatie

September

 

2019

 — 

September

 

2021

“Een mooie plek in de stad, in een bijzonder gebouw”

Samen met Amvest heeft Sprangers een bouwplan uitgewerkt voor de realisatie van 273 appartementen op kavel 42A, welke een centrale plek inneemt aan de IJburgbaai. Dit betreft een landtong aan de binnenhaven van het Haveneiland. Het plan Jonas, ontworpen door Orange Architecten, refereert aan legende ‘Jonas en de Walvis’. Het ontwerp betrof een prijsvraag: “een mooie plek in de stad, in een bijzonder gebouw”. Het gebouw wordt 25 meter hoog, ca. 140 meter lang en 35 meter breed. Aan de voorzijde van het gebouw ligt een openbaar plein dat wordt begrensd door een houten ‘rots’. Deze rots, die tevens de ingang van de parkeergarage is, fungeert als driedimensionale speelplek.

Project Jonas omvat verschillende functies. Naast wonen (appartementen) is het een plek om te recreëren. Jonas bied verschillende recreatie-faciliteiten zoals dakstrand en de waterspeelplek. Ook is er genoeg ruimte om te wandelen door het aan te leggen bos. Er zal een publieke huiskamer worden gerealiseerd, een openbare ontmoetingsruimte voorzien van diverse faciliteiten, zoals de filmzaal, een commerciële plint met o.a. diverse eetgelegenheden, collectieve themakamers en de 'canyon' met zijn indrukwekkende dynamische wandafwerking. Ook realiseert Sprangers een parkeerkelder.

Rol van Sprangers  

- Het realiseren van 273 appartementen en algemene ruimte, e.e.a. zoals hierboven omschreven.

- Bouwteampartner van Amvest.

- Sprangers coördineert de W- en E-installaties.

Bijzonderheden

- BREEAM “Outstanding” (hoogst haalbare kwalificatie).

- Sculpturaal gebouw.

- Steigerloos bouwen.

- Complex bouwlogistiek door binnenstedelijke bouw en geringe ruimte om de bouwplaats in te richten.

- Strakke planning.

- Buitenruimte in eigen beheer.

Meer projecten