Koel- en vrieshuis Cool Port Rotterdam

Project

ILDC

Kloosterboer Cool Port

Rotterdam

Kloosterboer en het Havenbedrijf Rotterdam investeren in de bouw van een nieuwe koel- en vriescluster op de City Terminal locatie in de Waal-Eemhaven: Rotterdam Cool Port. Sprangers heeft hier voor Kloosterboer een nieuw koel- en vrieshuis gerealiseerd. De combinatie van locatie en koelvoorziening maakt Rotterdam Cool Port aantrekkelijk. Door de ligging vervalt voor verladers het transport van terminal naar koelopslag, waardoor de import- en exportkosten aanzienlijk kunnen dalen.

Informatie

Locatie

Rotterdam

Zuid-Holland

Type

Logistiek

Partners

Opdrachtgever

Kloosterboer Vastgoed Rotterdam Cool Port BV, IJmuiden

Architect

Bogaerds Architecten en Ingenieurs, Numandorp

Realisatie

May

 

2016

 — 

April

 

2017

Optimaal ingericht voor snelle handeling

Het nieuwe koel- en vrieshuis van Klooserboer is specifiek ingericht op de op- en overslag van koel- en vrieslading in reefer containers. Ook de bijbehorende dienstverlening zoals empty depots en voedselinspectie worden hier in de toekomst opgezet. Door de ontwikkeling van Rotterdam Cool Port, direct grenzend aan containerterminals, wordt ook een optimaal gebruik van reefer container equipment bereikt. Daarnaast heeft Rotterdam een vooraanstaande positie in de koel- en vriessector doordat de haven voor veel rederijen de eerste is die zij aandoen in Europa. Voor bederfelijke goederen is snelheid cruciaal.

Cool Port Rotterdam

Het gebouw bestaat uit ca. 5.000 m² diepvriesopslag tot -25°C en ca. 14.000 m² koelopslag tot 0°C. Geschikt voor ca. 40.000 pallets, opgeslagen in verrijdbare stellingen. De expeditieruimte beslaat ca. 7.500 m² en heeft een verdiepingsvloer (7.500 m²) waarop zich de ruimte voor “value added services” bevindt. De expeditieruimte heeft 37 dockposities. Daarnaast zijn er aanverwante ruimtes, zoals de PGS 13 gecertificeerde machinekamer, een acculaad-ruimte, kantoren, kleedkamers en kantines.

Rol van Sprangers

Het omzetten van de door architect opgemaakte DO-tekeningen naar werktekeningen en details. Het volledige constructie-ontwerp. Alle bouwkundige en installatietechnische werken. Het coördineren van nevenaannemers voor de vriestechniek, stellingenbouw en logistieke systemen zoals conveyor lines en palletliften.

Het gebouw is BREEAM Outstanding gecertificeerd. In samenwerking met “Q-team” van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam is gekozen voor een hoogwaardige architectonische uitstraling.