Complex mixed-use werk midden in Rotterdam

Project

Bouwservice

Forum

Rotterdam

Het project Forum II in Rotterdam is gelegen tussen de Lijnbaan, het Binnenwegplein, de Coolsingel en de van Oldenbarneveltplaats (naast de “Koopgoot”). De voormalige kantoortoren van ABN AMRO op de hoek van de Lijnbaan en de “Koopgoot” wordt getransformeerd tot een wooncomplex met 103 vrije sector huurappartementen met golvende balkons. Die balkons zijn, door de bijzondere constructie, een van de grootste uitdagingen van het project. Verder wordt er gewerkt aan expeditie voor de retail functies van Forum II en diverse retailunits. Forum II heeft een diversiteit aan functies: detailhandel, horeca, woningen en kantoor.

Informatie

Locatie

Rotterdam

Zuid-Holland

Type

Mixed-use

Partners

Opdrachtgever

Multi Vastgoed, Amsterdam

Architect

OMA + Wessel de Jonge Architecten, Rotterdam

Realisatie

August

 

2017

 — 

 

Forum II heeft een diversiteit aan functies: detailhandel, horeca, woningen en kantoor

De voormalige kantoortoren van ABN AMRO op de hoek van de Lijnbaan en de “Koopgoot” wordt getransformeerd tot een wooncomplex met 103 vrije sector huurappartementen met golvende balkons. Deze appartementen zijn verdeeld over tien woonlagen. Het oude binnenterrein (voormalig van Oldenbarnevelthof) is komen te vervallen. Hier wordt een kelder gerealiseerd die als nieuwe expeditieruimte voor de retail functies van Forum II functioneert. Transport naar deze nieuwe expeditieruimte krijgt toegang via een vrachtwagenlift vanaf de van Oldenbarnevelthof zijde. Zo kunnen de winkels dus op een innovatieve manier worden bevoorraad.

Een groot deel van Forum II bestaat uit de nieuwe winkel van de Ierse mode retailer Primark. Deze winkel komt centraal in het project tussen het monument aan de Coolsingel en de winkels aan de Lijnbaan en strekt zich uit van de “Koopgoot” tot en met het vroegere Jungerhans-pand aan het Binnenwegplein. Primark krijgt een entree aan de van Oldenbarnevelthof zijde (“Koopgoot”) en aan het Binnenwegplein, hier wordt de oude Jungerhans gevel teruggebouwd. Aan de “Koopgoot” zijde en die van de Lijnbaan zijn nog enkele winkelruimten beschikbaar. Five Guys opent een vestiging aan de zijde van de “Koopgoot” naast de entree van de Primark.

De winkelruimten aan de Lijnbaanzijde vanaf Hollister tot aan ICI Paris XL en de G-Star worden herontwikkeld. Zij worden uitgebreid en krijgen een nieuwe gevel en een gewijzigde winkelindeling. De Hollister winkel blijft gedurende de bouw gewoon open.

Een project vol uitdagingen

Het grondwater ligt in het centrum van Rotterdam vrij hoog. Om de bouwput voor de expeditiekelder te kunnen realiseren moet veel grondwater worden afgevoerd. Hiervoor is een bronneringsleiding onder de Coolsingel door tot aan de Leuvehaven gerealiseerd. De locatie is binnenstedelijk en resulteert in een beperkte bouwplaats en een logistieke uitdaging. Voor een teveel aan groot transport kan men gebruik maken van een wachtlocatie. Ook verschillende combinatie van bestaande en nieuwe bouwdelen zorgen voor een complexe bouw. Het uitdagende balkonsysteem uit het ontwerp is nooit eerder op deze manier uitgewerkt en maakt de bouw extra complex. Twee winkels (Hollister en Donner) vallen volledig binnen de bouwplaats. Tijdens de bouw blijven de winkels open waarvoor een goede afstemming en planning dus zeer belangrijk is.

Rol van Sprangers

Sprangers Bouwbedrijf BV is bouwkundig aannemer van de grootste onderdelen van Forum II. De coördinatie van nevenaannemers (onder andere installateurs en Van Mierlo-Dinkq) valt ook onder de verantwoording van Sprangers Bouwbedrijf BV.

Het project Forum II is opgedeeld in 3 bouwkundige percelen. Sprangers Bouwbedrijf heeft perceel 1 en 3 aangenomen:

Perceel 1 bestaat uit het realiseren van de constructieve en bouwkundige werkzaamheden (ruwbouw) voor de expeditie, Primark, woontoren en Lijnbaan van Forum II. Perceel 3 bestaat uit het realiseren van de afbouwwerkzaamheden voor de woontoren van Forum II. Behoudens het casco van de oude ABN-AMRO toren, het casco van de begane grond van de bestaande Lijnbaan winkels en het monumentale pand (ABN-AMRO) wordt alles gesloopt. Perceel 2 bestaande uit het oude monumentale bankgebouw van de ABN-AMRO en is aangenomen door een nevenaannemer; Van Mierlo-Dinkq.