Scholencomplex met een groene uitstraling

Project

Bouwbedrijf

Avans Hogeschool Lovensdijkstraat

Breda

Voor Avans Hogeschool heeft Sprangers Bouwbedrijf BV de bestaande panden (LDS61, LDS63 en “villa”) welke in de jaren ‘60 en ‘70 gebouwd zijn geüpgraded. De gebouwen en het terrein hebben een metamorfose ondergaan en resulteerde in een scholencomplex met een groene uitstraling.‍

Informatie

Locatie

Breda

Noord-Brabant

Type

Onderwijs

Partners

Ballast Nedam

Opdrachtgever

Hevo BV, ‘s-Hertogenbosch

Architect

Rienks Architecten, Breda

Realisatie

September

 

2013

 — 

August

 

2015

Sprangers heeft Avans Hogeschool aan de Lovensdijkstraat in Breda geüpgradeden uitgebreid. Voor het nieuwe “groene” onderwijsgebouw dienden de verbindingsgangen tussen de diverse gebouwen, de oude gymzaal en diverse entrees gesloopt te worden. Vervolgens werden er nieuwe entreepartijen gerealiseerd en werd een geheel nieuw souterrain gebouwd dat onderdak biedt aan diverse schoolfuncties en tevens een ondergrondse verbinding vormt tussen de verschillende gebouwen.

Onderdeel van een nieuw 'groen hart' in Breda

De renovatie en nieuwbouw van de Avans Hogeschool maakte onderdeel uit van een plan om de gehele Claudius Prinsenlaan in Breda een nieuw aanzicht te geven. Deze weg is één van de grote toegangswegen richting het centrum van Breda. Het doel van het plan was de gehele Claudius Prinsenlaan een open groene uitstraling te geven. Dit wil zeggen: diverse gebouwen realiseren dan wel renoveren en rondom deze gebouwen het terrein als één groot groen hart aankleden.

De te renoveren gebouwen kenmerken zichzelf door het volledig aanpakken van de gevels. De twee hoofdgebouwen werden voorzien van een geheel nieuwe stucwerkgevel en nieuwe kozijnen. De “villa” werd voorzien van een nieuwe glazen kap boven de nieuwe geplande vide. De echte “eyecatcher” van dit project is de vliesgevel welke geheel werd voorzien van gezeefdrukt glas met bomenstructuur. Hierdoor wordt het groene uiterlijk van de gebouwen verder versterkt.

Rol van Sprangers

In samenwerking met Ballast Nedam werd het gebouw gerealiseerd. De inkoop werd 50-50 aangepakt. Beide bedrijven vormden samen een tijdelijke VOF waardoor de krachten van beide bedrijven gebundeld werden binnen dit project.

Bijzonder aan dit project

Het project werd in diverse fases uitgevoerd daar de Avans Hogeschool operationeel diende te blijven. Dit zorgde voor nieuwe uitdagingen, goede communicatielijnen en samenwerking tussen de betrokken partijen. Het project bevatte diverse aspecten van bouwen, zoals het realiseren van een groot ondergronds souterrain, het volledig aanpakken van de gevels en het volledig vernieuwen van de afwerkingen in alle te renoveren gebouwen. Kortom: een uitdagend project waarin de kwaliteiten van Sprangers Bouwbedrijf in de thuisstad Breda, volop tot uiting kwamen.

Meer projecten